Viktig Information

På denna sida kommer det att finnas sådan

information som är viktigt att veta för oss svenskar

som bor i Spanien

 

Gerard Boeke har mycket bra information på sin sida "Spanieninfo"

http://www.boeke.se/spanieninfo/

På Global Accounting & auditing finns denna information

http://www.globalaccounting.es/privat.php

 

Mycket bra information hittar ni också på denna sida

bla. om den nya lagen om Arvsrätt inom EU.

https://e-justice.europa.eu/home.do?plang=sv&action=home

Vår medlem Bengt Sjöberg har gjort en bra information om "Att hyra bil i Spanien" som vi med hans tillstånd får lägga upp här. Dokumentet är i PDF-format.

hyra-bil-i-spanien-v2.pdf

Ett forum för Costa Blanca.

 

Svenskt pass    Europeiskt Sjukförsäkringskort        Körkort 

MC och Mopedkörkort        Residensia och NIE      Fordon    

Spanskt körkort och utländsk bil

Störande grannar   Inbrott i bostaden   Trafikinformation

Testamenten och Arv    Medicin      Uthyrning av semesterbostad

 

Svenskt Pass: 

Om du åker hem till Sverige för att förnya pass eller nationellt ID, tänk på att Polisen kan kräva extra dokumentation för utlandssvenskar. Det har getts lite olika information, men det verkar som att ett färskt personbevis från Skatteverket och ditt gröna NIE-papper ska räcka. Kontakta din passexpedition i förväg för att försäkra dig om att du har med dig vad som behövs. På Polisens hemsida finns det även tidsbokning för passärenden, så du slipper köa länge.  Personbeviset får inte vara äldre än 30 dagar.

 

Detta kompletteras av Gunnar Dahl:

Som utflyttad svensk måste du visa papper på att du inte är medborgare i Spanien. Det gör man med det gröna residencia-intyget. Utan det blir det inget pass. Personbevis kan man inte få från Sverige som utflyttad svensk.

 

 

www.polisen.se

Personbeviset kan du begära härifrån: www.skatteverket.se

"Tänk på att du alltid måste kunna legitimera dig i Spanien. För oss residenta är det det gröna NIE-pappret tillsammans med pass eller nationellt ID-kort som gäller. I praktiken accepteras många gånger svenskt körkort eller svenskt "vanligt" ID-kort, men det är egentligen inte giltiga ID-handlingar i Spanien. För att slippa släpa runt på passet hela tiden är det bra att ha ett nationellt ID-kort, med vilket du också kan resa inom Schengen-området."

 

 

 

Till Toppen

 

 

 

Europeiskt Sjukförsäkringskort

Även när du är fast bosatt i Spanien (utskriven från Sverige) skall du ha det svenska europeiska försäkringskortet.

Detta gäller pensionärer med svensk pension.

EU‑kortet gäller i:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien och Nordirland, Schweiz, Tyskland, Tjeckien, Ungern och Österrike.
Kortet behövs inte om du reser inom Norden.

Försäkringskassan: +46 771 524 524

 

 

Medicinkostnad i Spanien

Något att tänka på när man bor i Spanien som resident är att här betalar man 10% på medicinkostnaden.

Har man dyr medicin så kan  alltså medicinen bli dyrare i Spanien än i Sverige då ju Sverige har högkostnadsskyddet och efter man nått toppen på detta skydd har gratis medicin resten av dom 12 månaderna från första uttaget.

Detta existerar inte i Spanien.

Däremot har Spanien än så länge kvar möjligheten att kunna köpa dom flesta mediciner över disk till fullt pris utan recept.

 

 

 

 

Till Toppen

 

Körkort.

Här finns en artikel kopierat från www.Sydkusten.es angående lagarna om svenskt vs spanskt körkort.

 

Bofasta i Spanien tvungna byta till spanskt körkort

REPORTAGE Många bofasta svenskar i Spanien kör med felaktigt körkort, de flesta utan att veta om det. Anledningen är nya regeländringar och bristande kunskap hos myndigheterna, som lämnar motstridiga uppgifter. Sydkusten har, inte utan visst förtret, lyckats reda ut begreppen.

Villkoren för EU-medborgare som är bofasta i Spanien har ändrats flera gånger de senaste åren, när det gäller körkortskraven. Under en period tvingades EU-medborgare att registrera sig hos transportstyrelsen DGT och erhålla en intyg, som skulle bäras tillsammans med det utländska körkortet. Detta slopades senare och ersattes av krav på att bofasta utlänningar måste byta till spanskt körkort, när det utländska går ut.

Så sent om i maj 2010 uppmärksammade Sydkusten förvirringen och samordningsbristerna i frågan, i följande artikel: http://www.sydkusten.es

Då framgick bland annat att svenska Trafikstyrelsen gjorde fel som automatiskt förnyade körkortet för svenskar bofasta i Spanien. Detta då residenta svenskar enligt de dåvarande normerna vid förnyelse skulle byta till spanskt körkort.

Denna regel gäller dock inte heller längre, för nu måste bofasta medborgare från andra EU-länder byta till spanskt körkort inom två år, efter att man skrivit in sig i Spanien. Detta oavsett om körkortet gäller betydligt längre. I det fall som körkortet går ut inom två år, ska det bytas mot spanskt när det förnyas.

Trafikpolisen ger fel uppgifter
Den som inte gör detta riskerar att få böter vid en eventuellt trafikkontroll. För att så ska ske måste dock trafikpolisen både konstatera att man varit resident i Spanien i mer än två år samt känna till regelverket. Det senare konstaterar Sydkusten inte är någon självklarhet.

När vi kontaktade trafikpolisen Guardia Civil för att informera oss om reglerna fick vi svaret att bofasta EU-medborgare mycket väl kan köra på sina utländska körkort. Guardia Civil hänvisar till ett påstått avtal mellan EU-länderna.

Denna uppgift förnekas alltså av spanska trafikstyrelsen DGT, som Sydkusten också varit i kontakt med. Den betonar att byte till spanskt körkort måste göras inom två år. Ett av huvudargumenten är det spanska poängsystemet, som utlänningar klarar sig från med sina utländska körkort.

Förvirringen är anmärkningsvärt stor, då Sydkusten fick ytterligare ett besked från en specialiserad rådgivningsbyrå “gestoría” i Marbella. Den hävdade bestämt att byte till spanskt körkort måste ske inom sex månader, efter att man blivit resident.

Praktisk och moralisk fråga
Många svenskar i Spanien vill behålla sitt svenska körkort, dels för att slippa byråkratin men också för att undvika risken att förlora poäng i händelse av en trafikförseelse. De uppenbara fördelarna kan dock övervägas av nackdelarna, vilket sekreteraren på Sveriges konsulat i Málaga Gunilla Ekberg uppmärksammar.
– Det spanska körkortet är mycket smidigt i kreditkortsformat numera och man får det skickat till sin hemadress, efter att det beställts. Dessutom är det mycket
krångligt om man skulle tappa eller bli bestulen på sitt svenska körkort, då man i det fallet måste skaffa ett spanskt körkort och inte har det svenska originalet för handläggningen.

Dessutom menar Gunilla att det är en moralisk fråga.
– Om man nu är skriven i Spanien så ska man naturligtvis köra i trafiken på samma villkor som spanjorerna, vilket inkluderar att man ska kunna bli av med poäng.

Endast information på spanska
Byte till spanskt körkort bokas på trafikverkets hemsida http://www.dgt.es som tyvärr endast är på spanska. Det kan också skötas av en specialiserad rådgivningsbyrå. Information om de handlingar som behövs kan laddas ned på följande direktlänk: http://www.dgt.es

Bland handlingarna ingår en blankett som ska fyllas i och som kan laddas ned här: http://www.dgt.es

Dessutom måste man genomgå en hälsokontroll som utförs på officiella kontor, som skickar resultatet direkt till Jefatura Provincial de Tráfico. Närmaste kontor kan sökas på följande adress, där man anger sin provins och kommun: http://www.dgt.es

Avgiften för utfärdandet av spanskt körkort är 26,60 euro.

"Slut artikel"


Vi tackar också Anders Granberg för denna information som han har varit vänlig nog att ta reda på om vad som gäller svenskt vs spanskt körkort.

Hur vi svenskar ska hantera den nya lagen i Spanien avseende registrering hos Traficó för att ingå i det spanska poängsystemet. Konsekvensen av att inte registrera sig efter att man bott 2 år eller längre i Spanien kan leda till böter på 200 €. Muntligen från en tjänsteman på Traficó kommer inga böter att accepteras av Traficó före den 1 januari 2015. Detta innebär inte att du ändå kan få böter av polisen men när du ska betala boten hos Traficó kommer de att avskriva boten. OBS! Detta är en muntlig uppgift.

DEL 1. Hur man registrerar sitt svenska körkort.

Information hittar du här:

http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/driving/validity/resident_es.htm

På svenska:

http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/driving/validity/resident_sv.htm

1 SOLICITUD Du behöver fylla i banketten ”Solidicitud”.

Du behöver fylla i båda sidorna alternativt gå till Traficó där de har blanketten med karbonkopia. Det går att fylla i detta dokument på nätet men om man har många förnamn så får de inte plats så det kan vara ide att fylla i med penna.

2. TASA IV.1 Det kostar 8,10 € som du betalar direkt på Traficó (de tar kontokort).

3. ACREDITACIÓN DE IDENTIDAD Y RESIDENCIA Du behöver ta med dig ditt NIE papper och pass (eller nationella ID-kortet) samt kopior på dessa.

4. PERMISO DE CONDUCCIÓN Ditt körkort samt kopia på det.

5. FOTOGRAFÍA Ett nytaget foto i färg som är 32X26mm. Som vi alla vet lever vi i Spanien och detta mått är inte det standardmått som du får i fotoautomater eller hos en fotofirma men det är inget problem för dom har saxar på Traficó. .

6. DECLARACIÓN En försäkran om att du inte just nu har någon pågående rättsprocess länkat till ditt körkort. Detta papper har jag inte hittat hos DGT men det finns säkert där.

En kopia finns som scannad bilaga, det är ett A5 dokument.

 

skannad-bild.pdf

 

Jag fick detta 2013-01-28 så ni behöver inte vara oroliga för att datumet som ni ska fylla i börjar med ”200_”.

När du går till Traficó behöver du inte ha med dig fotot första gången men resten av blanketterna behöver du.

Börja med att betala i betal-luckan och få en nummer lapp. När det är din tur går du till anvisad lucka och lämnar alla papper, både original och kopior. Du får tillbaka ditt körkort och Traficó sänder en fråga till Trafikverket för att bekräfta att du har detta körkort och att du inte är indragen i någon konflikt tex fortkörning med påföljd av indraget körkort, denna fråga kan ta allt mellan två veckor och två månader.

När Traficó erhåller svaret ska du gå tillbaka till Traficó och lämna ditt körkort, du får ett papper som ger dig rätt att köra i Spanien och kan om du vill köpa ett internationellt körkort (jag är mycket tveksam om det internationella körkortet gäller i Sverige och du kan definitivt inte hyra bil med det), som skickar det till ambassaden i Madrid som skickar det till Trafikverket som i fält 13 på körkortet präglar ditt NIE. Ni ser vart åt det barkar? Enligt Traficó kan det i bästa fall gå på en månad och i värsta fall 5-6 månader. När Traficó får tillbaka körkortet från ambassaden i Madrid får du ett brev om att du ska komma och hämta ditt körkort. Inga läkarintyg eller liknande och den enda kostnaden är 8.10€

 

Till Toppen

 DEL 2     Hur man byter till spanskt körkort.

 

 

Hur man byter sitt svenska körkort till spanskt körkort.

 

Information hittar du här:

http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/driving/validity/resident_es.htm

 På svenska:

http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/driving/validity/resident_sv.htm

Reouisitos =Krav

-Tener la residencia en España. = Du ska vara skriven i Spanien.

- Tener la edad establecida en la normativa española. = Du ska ha uppnått den ålder som krävs för att inneha körkort enligt spansk lag.

- - Que el permiso no se haya obtenido siendo residente en España. = Du ska inte ha fått ditt körkort i Spanien från början.

 

 

 

1 SOLICITUD

Du behöver fylla i banketten ”Solidicitud”.

Du behöver fylla i båda sidorna alternativt gå till Traficó där de har blanketten med karbonkopia. Det går att fylla i detta dokument på nätet men om man har många förnamn så får de inte plats så det kan vara ide att fylla i med penna.

 

2. TASA IV.1

Det kostar 27,10€ som du betalar direkt på Traficó (de tar kontokort).

 

3. ACREDITACIÓN DE IDENTIDAD Y RESIDENCIA

Du behöver ta med dig ditt NIE papper och pass (eller nationella ID-kortet) samt kopior på dessa.

 

4. PERMISO DE CONDUCCIÓN

Ditt körkort samt kopia på det.

 

5. FOTOGRAFÍA

Ett nytaget foto i färg som är 32X26mm. Som vi alla vet lever vi i Spanien och detta mått är inte det standardmått som du får i fotoautomater eller hos en fotofirma men det är inget problem för de har saxar på Traficó.

 

6. TALÓN FOTO:

Är en blankett som liknar den svenska där fotot klistrasfast, dina namn skrivs in (textas) ditt NIE nummer och som du sedan skriver under med din namnteckning (den som sedan hamnar på körkortet). Denna blankett erhåller du på Traficó i luckan efter ”betalningsluckan” så ora dig inte för att du inte har den med dig.

 

Hur du gör:

När du går till Traficó behöver du dig alla ovan nämnda dokument samt kopior på dessa (det är inget krav på kopior på alla men det skadar inte). Börja med att betala i betal luckan och där du får en nummerlapp. När det är din tur går du till anvisad lucka och lämnar alla papper, både original och kopior. Du får tillbaka ditt körkort och Traficó sänder en fråga till Trafikverket för att bekräfta att du har detta körkort och att du inte är indragen i någon konflikt t.ex. fortkörning med påföljd av indraget körkort, denna fråga kan ta allt mellan två veckor och två månader. När Traficó erhåller svaret ska du gå tillbaka till Traficó och lämna ditt körkort (gå till informationsluckan för att erhålla könummerlapp), du får ett papper som ger dig rätt att köra i Spanien vid detta tillfälle ska du ha med dig körkortet pass, NIE och kvittot som du fick vid ditt första besök (enligt muntlig information vid mitt besök).

OBS! Du kan inte få ett internationellt körkort under tiden det tar för Traficó att utfärda det nya körkortet.

När Traficó har gjort ditt nya körkort skickas det med post hem till dig. Enligt Traficó ska detta ta två veckor men när min fru förnyade sitt körkort tog det en månad så planera din ansökan om Spanskt körkort under en period som du vet att du kommer att vara i Spanien alternativt att du inte behöver köra i Sverige (normalt räcker det ju med id-kort i Sverige vid en poliskontroll men eftersom du ansökt om ett Spanskt körkort avregistreras du hos Trafikverket som körkortsinnehavare).

 

Du behöver ingen läkarkontroll eller andra konstiga tester utan det är ett rent byte. Jag tycker mig förstå att om du har kort giltighetstid kvar på ditt körkort, uppnått en viss ålder där du har högre behörigheter typ C eller D och ligger i fas för en läkarundersökning (vart femte år efter 55 år fyllda) kan det krävas att du gör denna undersökning. Mitt tips är att om du kort tid kvar på ditt körkort så förnya det först i Sverige så slipper du krångla dig igenom en Spansk läkarkontroll som vad jag förstår endast får utföras av speciellt utsedda läkare eller läkarmottagningar (det finns ett flertal i direktanslutning till Traficó här i Alicante så jag kan tänka mig att det är likadant på andra platser).

Lycka till!

Enligt uppgift från en av våra medlemmar så  Efter 1 oktober måste man beställa tid på www.dgt.es för att få komma in till att ordna med sitt körkort i Malaga.

Om detta gäller i andra regioner har vi inte fått uppgifter om ännu. Återkommer om det senare.

Anders Granberg kompletterar med denna uppgift idag 28 mars 2013

Tänkte nu att jag bara skulle lägga till i körkortsfrågan att jag lämnade in mitt Svenska körkort den 4 april och fick då veta att jag skulle få det med posten inom en månad och hör och häpna i går, den 27 april var det där! Däremot stämde inte uppgiften att från april skulle man erhålla det "nya" körkortet enligt den nya EU standarden. Fick en dåligt inplastad rosa lapp. ;-)

 

Till Toppen

 

 

MC och Mopedkörkort.

Anders Granberg har följande information att ge angående Mc och mopedkörkort.

Jag tänker enbart ta upp frågan om framförande av mopeder och motorcyklar i denna beskrivning av regelverket för körkort inom unionen. Detta enligt EU-direktiv 2006/126/EG, detta direktiv ska vara genomfört i medlemsländerna senast den 19 januari 2033.

 

Vid kontakt med myndigheterna här i Spanien tog det många samtal med olika personer som gav olika svar. Det viktiga är att om det händer en olycka så kan försäkringsbolaget vägra ersättning om föraren faktiskt inte har behörighet, även med ett hyrt fordon och uppvisande av ett körkort som faktiskt inte ger rätt att framföra fordonet.

 

Enligt direktivet ska alla körkort utfärdade av medlemsländerna senast den 19 januari 2013 ha behörighetskategorierna AM, A1, A2, A, B, B1 och BE.

 

Reglerna gäller i samtliga EU:s medlemsstater, undantag gäller BARA körkort utfärdade i medlemslandet och inom medlemslandets territorier.

För oss skandinaver gäller att om körkortet i klass B är utbytt efter 19 januari 2013 måste det framgå på körkortets baksida att behörighet att framföra fordon i klassen A1, A2 och A föreligger. Har du bytt körkort före den 19 januari 2013 och enbart har behörighet B på ditt nya Spanska körkort får du alltså framföra fordon i klasserna AM och A1.

Eftersom Spanien tidigare har tillåtit förare med klass B att framföra fordon i klassen AM och A1 uppstår det ofta förvirring om man innehar ett körkort från annat EU land vad gäller framförande av fordon i klassen A1 men förordningen är tydlig på punkten att om du inte har spanskt körkort klass B utfärdat före 19 januari 2013 får du inte köra lätt MC klass A1. Även polis och uthyrningsföretag är i stor utsträckning okunniga om de regler som gäller. Om du framför ett fordon i klassen A1 med ett icke spanskt körkort riskerar du böter och att inte försäkringen täcker vid en olycka.

En spanjor med klass B utfärdat före den 19 januari 2013 får således inte köra fordon i klass A1 i annat EU land.

 

Behörigheter:

AM Två eller trehjuliga fordon med högsta hastighet av 45 km/h, åldersgräns 16 år. Innehavare av körkort med högre behörighet t.ex. B ger behörighet att framföra fordon i kategori AM.

 

A1 Motorcyklar med en cylindervolym om högst 125cc, en effekt av 11 kW och/eller ett effekt/viktförhållande som inte överstiger 0,1kW/kg. Två eller trehjuliga fordon med en effekt av högst 15kW. Åldersgräns 16 år och genomfört förarprov. Körkort av klass A2 ger rätt att framföra fordon i klass A1 och AM

 

A2 Motorcykel med en effekt av max 35 kW och ett viktförhållande som inte överstiger 0,2 kW/kg och som inte hänför sig till ett fordon med mer än dubbla effekten (detta gäller att om ett fordon innan strypning har större effekt än 70 kW). Innehavare av körkort klass A2 får framföra fordon i klass AM och A1. Åldersgräns 18 år.

 

A Motorcykelåldersgräns 20 år med minst två års erfarenhet med motorcykel klass A2. Kravet på minst två års erfarenhet får åsidosättas om den som ansöker har fyllt 24 år. Åldersgränsen för motordrivna fordon med högre effekt än 15 kW skall vara 21 år.

 

 

 Fordon            

Denna information har tagits fram av vår medlem Gerard Boeke. Vi "Svenskar i Spanien" tackar så mycket för denna information och att vi får använda den här på sidan.

Får man ha en svenskregistrerad bil i Spanien?

Om din vistelse i Spanien är kortare än 182 dagar per kalenderår (6 månader) blir du inte resident i Spanien och då har du rätt att köra en svenskregistrerad bil i Spanien.

För bilen gäller att den får användas i Spanien högst 182 dagar per kalenderår, men bilen får finnas i Spanien längre tid om den tas ur trafik rent fysiskt (garage eller privat parkering) och helst även ställs av hos Transportstyrelsen.

Det finns många rykten och missförstånd gällande utlandsregistrerad bil i Spanien och därför följer här en mer utförlig beskrivning med källhänvisningar.

EU-bestämmelser

Enligt EU-bestämmelser gäller att ”om du behåller din bostad i ditt hemland men vistas i ett annat EU-land i högst sex månader, behöver du inte registrera din bil där eller skatta för den. Den kan fortsätta vara registrerad i ditt hemland."

Vidare gäller att om ”bilen inte är registrerad där, är det olagligt att låna eller hyra ut bilen till någon som är bosatt i det landet. Den personen får bara köra din bil om du är med i bilen.”

”Om du vistas i ett annat land längre tid än sex månader, måste du vanligtvis bosätta dig i det landet och du måste registrera din bil där.”

Källa: http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/registration/taxes/index_sv.htm

Dessa bestämmelser måste alla EU-länder följa.

Spanska bestämmelser

Även Spanien tillämpar detta i sin lagstiftning. Följande gäller alltså i Spanien:

I Spanien finns en lag nr 38/1992 om särskilda skatter. Den lagen stipulerar att nya eller begagnade fordon måste vara registrerade och skattade i Spanien när de används i Spanien av invånarna i Spanien.

Det finns ett särskilt tillägg till den lagen, ett sk BOE (Boletín Oficial del Estado) som heter "BOE núm.312 Martes 29 diciembre 1992".

Där står på sidan 44327:
"Disposición adicional primera. Deberán matricularse en España los medios de transporte, nuevos o usados, a que se refiere la presente ley, cuando se adquieran por personas, entidades o titulares de establecimientos con domicilio o residencia fiscal en dicho territorio para circular o ser utilizados en el mismo."

På svenska:
Första tilläggsbestämmelsen. Fordon (nya eller begagnade) måste registreras i Spanien enligt denna lag om de förvärvats för och ägs av personer med bosättningsort eller skatterättslig hemvist i territoriet och för att använda i detta.

Det betyder att personer som är bosatta i Sverige (inte residenta i Spanien) och som äger en svenskregistrerad bil inte kan tvingas att registrera bilen i Spanien. Lagen säger ingenting om hur länge bilen får vara i Spanien. Avgörande är att bilen ägs och används endast av person(er) bosatta i annat land än Spanien. Dokumentet finns på internet: https://www.boe.es/boe/dias/1992/12/29/pdfs/A44305-44331.pdf

Det kan vara lämpligt att skriva ut dokumentet och medföra det i bilen ifall man blir stoppad av en okunnig polis som påstår att bilen måste registreras i Spanien.

Angloinfo.com är en pålitlig engelskspråkig informationskälla som ger stöd för detta. Där står:

"EU citizens who are not Spanish residents may drive their foreign-registered vehicles (cars, motorbikes and caravans) in Spain for up to 180 days (six months) in a calendar year as long as it is road-worthy in the country in which it is registered. In this case, only the owner of the vehicle may drive it. Students from another EU country studying in Spain are permitted to temporarily import a car for the duration of their studies, but proof of enrolment in an academic institution will be requested. A foreign-registered vehicle may remain in Spain for more than 180 days in a calendar year as long as it is not driven.

Even though EU citizens are no longer required to obtain a residence card, after 182 days the vehicle must be registered in Spain or garaged.

Note: the six month period need not be consecutive and is counted over the course of a calendar year only. This period is based on the owner's and not the car's presence in Spain." http://spain.angloinfo.com/transport/vehicle-ownership/importing-a-vehicle/

Besiktning, skatt och försäkring

Beträffande besiktning så gäller förbud mot att köra bilen i Sverige om besiktning i Sverige uteblivit. För att säkerställa att bilen är i godkänt skick bör man göra en frivillig besiktning i Spanien.

Bilskatt ska betalas i Sverige för alla svenskregistrerade bilar oavsett var bilen befinner sig fysiskt.

Försäkring betalas som vanligt i Sverige. Trafikförsäkring är obligatoriskt, och trafikförsäkringen gäller alltid oavsett om bilen besiktigats. Detta regleras i Trafikskadelagen. Vissa svenska försäkringsbolag accepterar inte halv- eller helförsäkring för obesiktigad bil. Därför är det bäst att kolla med aktuellt försäkringsbolag om man vill ha mer än trafikförsäkring.

När bilen inte används är det lämpligt att ställa av den på Transportstyrelsens hemsida. Då spar man kostnader för skatt och försäkring. Dessutom kan man då vid behov styrka när bilen varit ur trafik.

Tillägg om EU-direktiv gällande besiktning

Inom EU finns en strävan att uppnå gemensamma regler gällande besiktning av fordon. Detta uppnås genom EU-direktiv som varje medlemsstat är skyldig att införa i sin egen nationella lagstiftning. Tidigare gällande EU-direktiv avseende fordonsbesiktning är 2009/40/EG av den 6 maj 2009. Detta direktiv har bildat grund för motsvarande svensk lag, nämligen:

Fordonsförordning (2009:211). Detta är en nationell lag som enbart gäller inom Sveriges gränser. Motsvarande lagar finns i övriga EU-länder. Några i detta sammanhang relevanta delar av Fordonsförordningen är 2 Kap 14 § som föreskriver att ägaren är skyldig att underhålla och sköta sitt fordon så att det "är i föreskrivet skick". Vidare står i 6 Kap 15 §: "Om ett fordon inte har genomgått en periodisk kontrollbesiktning inom den tid som anges i 3-11 §§, inträder körförbud för det från och med kalendermånaden efter den månad då det senast skulle ha genomgått en sådan besiktning". I 6 Kap 21 § står bl.a. att "Ett körförbud enligt 15 eller 16 § gäller till dess en kontrollbesiktning har genomförts" och att "Trots att körförbud gäller får ett fordon användas för färd kortaste lämpliga väg till ett besiktningsorgan för besiktning". Eftersom detta är en nationell lag, gäller körförbudet endast i Sverige. Den svenska lagstiftningen innebär således ingen skyldighet att besiktiga fordon, utan endast ett förbud att bruka ett obesiktigat fordon i Sverige. Många andra EU-länder har strängare lagar som innebär att bilägaren är skyldig att ombesörja att ett registrerat fordon besiktigas oavsett om fordonet används i landet.

Direktiv 2009/40/EG har ersatts av Direktiv 2014/45/EU av den 3 april 2014. Medlemsstaterna i EU ska anta nya lagar i enlighet med det nya direktivet senast den 20 maj 2017.

I direktivet står att Rådet och parlamentet har antagit denna förordning av ett antal skäl, däribland (punkt 16) "Medlemsstaterna bör ges befogenhet att utse provningscentrum som är belägna utanför deras territorium att utföra trafiksäkerhetsprovningar av fordon som är registrerade på deras territorium, om dessa provningscentrum redan har godkänts för provning av fordon av den medlemsstat där de är belägna." Med andra ord bör Sverige i kommande lagstiftning göra det möjligt att låta besiktningsorgan i Spanien utföra i Sverige godkänd besiktning.

 

Denna text är utformad av Gerard Boeke efter noggranna studier i ämnet. Läsaren ansvarar själv för sina handlingar och författaren tar inte ansvar för vad myndigheter kan komma att göra. Däremot kan man vända sig till Solvit, en tjänst som tillhandahålls av regeringarna i alla EU-länder. Solvit kan hjälpa den som drabbats av att hans/hennes rättigheter som EU-medborgare eller företag överträds av myndigheterna i ett annat EU-land.

Denna text finns även här att läsa: http://www.boeke.se/svenskbil-i-spanien/

 

 

 Spanskt Körkort och utländsk bil.

Om man är bosatt i Spanien och har en spansk licens, kan man då köra en utländsk registrerad bil?

Icke residenta (icke fast boende):

Självklart kan man köra den, det spelar ingen roll vilket ursprungsland. Du kan ta med ditt fordon att spendera din semester i Spanien och använda den i 181 dagar. Om en inhemsk (resident) ber att få köra fordonet, kan han köra utan några juridiska problem så länge han har ett giltigt körkort. Fordonets ägare måste veta att vissa försäkringsföretag inte täcker olyckor när föraren inte är ägaren, är under 26 år eller har en licens från ett annat land.

 

Resident (fast boende)

När du är juridiskt (Resident) bosatt i spanien, och du äger ett utländskt fordon, måste du registrera det i Spanien. Så länge du bor här permanent, måste du betala skatter här, vägskatt ingår.
Alltså, du kan köra någon utländsk bil i Spanien, men kom ihåg att när du väl är bosatt här kan din bil beslagtas om du inte registrerar den i Spanien. Om din granne kommer att spendera sin semester med sitt fordon som är registrerat i annat land, kan du använda bilen utan några juridiska problem. (bara försäkringsskydd finns). Det är mycket lämpligt att ägaren ger dig tillåtelse och att göra en kopia av hans id, och skriver under id kopian att ägaren ger dig tillstånd att du kan använda hans fordon. Ha med detta under färd.
(detta tillstånd är inte obligatoriskt, men det är lämpligt. Anta att du blir stoppad i en polis- kontroll och du måste visa varför du kör en utländsk bil som inte är ditt.

Du kommer att spara tid och problem med detta tillstånd.

 

När det gäller att ta med sig ett fordon till Sverige som "Flyttsak" skriver Transportstyrelsen följande:

 

Flyttsaksfordon

Ska du flytta till Sverige och ta med dig ditt fordon? Då kan du i vissa fall få ditt fordon klassat som flyttsak.

Observera! Om fordonet förs in från ett annat EU-land eller EES-land (helfordonsgodkänt fordon), behövs oftast inte tillvalet flyttsak för att fordonet ska kunna godkännas vid den tekniska kontrollen. Detta gäller under förutsättning att ursprungslandet var EU-medlem eller EES-medlem när fordonet var nytt. Tillvalet flyttsak behövs inte heller för ett fordon av 1968 års modell eller äldre. Kontrollera med ett besiktningsorgan vad som gäller för just ditt fordon innan du ansöker.

Ett fordon som är klassat som flyttsak får vissa lättnader mot vad som är vanligt vid registreringsbesiktningen. Det gäller bland annat krocktest. Fordonet behöver inte heller uppfylla de skärpta kraven på avgasrening som ställs i Sverige från och med årsmodell 1989. Men vissa miljökrav som gäller vid årlig kontrollbesiktning av äldre bilar ska ändå uppfyllas. Besiktningsorganen kan ge dig ytterligare upplysningar.

Ett fordon får tas in som flyttsak om du

 • varit bosatt utomlands i minst ett år
 • varit ägare av fordonet i minst ett år
 • använt fordonet utomlands i minst ett år.

Observera att det inte får ha förflutit mer än ett år sedan importen av fordonet till Sverige för att du ska kunna ansöka om flyttsak.

Tänk på att ta med dig beslutet om flyttsak från Transportstyrelsen till registreringsbesiktningen.

Fordon som förs in som flyttsak behöver bara uppfylla de miljökrav som gäller vid kontrollbesiktning av äldre fordon.

När du ansöker om flyttsak som importorsak vid ursprungskontrollen beslutar Transportstyrelsen bara om du uppfyller kraven eller inte. Det är sedan upp till ett besiktningsorgan att vid registreringsbesiktningen avgöra om undantaget behöver tillämpas för att fordonet ska kunna registreras i Sverige. Det betyder att flyttsak i slutändan kanske inte används, trots att vi på Transportstyrelsen beviljat det. Det beror på att fordon inte ska registreras med undantag de inte behöver.

Även Tullverket har ett undantag som heter flyttsak. Trots att namnet är detsamma handlar det om olika saker. Tullverkets flyttsak har att göra med de avgifter du ska betala vid intullningen. Transportstyrelsens flyttsak däremot ger lättnader när det gäller de tekniska krav som ställs vid registreringsbesiktningen. Eftersom de båda undantagen gäller helt skilda saker är även kraven för att få tillämpa dem olika.

Blankett som ska fyllas i vid ansökan om "Flyttsak"

 201-117.pdf

 

 

 

Residensia och NIE

 

 Vad är egentligen Residensia? Ska man vara Resident eller inte?

 

Här finns en mycket bra artikel om detta ämne.

 

http://www.sydkusten.es/sk/287/a/21467/residente-eller-icke-residente-ar-fragan/

 

Elementärt om formaliteter för svenskar i Spanien.

Vistelse och inflyttning

Svenska medborgare (och andra EU-medborgare) får fritt resa inom EU. Om man som svensk reser till Spanien finns dock vissa formaliteter att känna till. Dessa beskrivs i korthet här.

1.Om man endast är turist och besöket är begränsat i tid till högst tre månader krävs inga formaliteter för att resa till och vistas i Spanien. Inom Schengen råder passfrihet. Däremot måste man kunna legitimera sig och visa att man är svensk medborgare. För detta krävs ett nationellt id-kort som skaffas hos svenska polisen eller ett svenskt pass.

2. Om man stannar längre än 3 månader måste man anmäla sig hos polisen, registreras i deras utlänningsregister och meddela hur länge man avser att stanna i landet. För att få stanna längre än tre månader måste man ha en arbetsinkomst från en arbetsgivare, pension, eget företag i Spanien, studera i privat eller offentlig skola i Spanien, eller ha tillgångar som räcker för att försörja sig och familjen. Alternativt ska man vara familjemedlem till en person som uppfyller något av dessa krav.

3. Om man vistas i Spanien mer än 6 månader (183 dagar) per kalenderår anses man enligt gemensamma regler i EU ha sin hemvist i Spanien eftersom man då bor huvuddelen av året i Spanien. Då blir man ”resident” i Spanien och normalt blir man då obegränsat skattskyldig i Spanien, vilket innebär att man ska redovisa alla sina inkomster (inkl kapitalinkomster) i Spanien.

Man ska även anmäla till svenska skattemyndigheten att man flyttat från Sverige. Se även längst ner i texten.

I Sverige koordinerar skattemyndigheten mantalsskrivningen med övriga myndigheter. Så är det inte i Spanien. När man flyttar till, från eller inom Spanien behöver man anmäla sig till flera myndigheter.

 • Polisen. Hos polisens utlänningsavdelning, (Oficina de Extranjeros) anmäler man sin inflyttning till Spanien och där tilldelas man ett slags personnummer för utlänningar (NIE-nummer). Om man vistas i Spanien mer än 6 månader per kalenderår är man resident i Spanien. När man är resident har man i stort sett samma skyldigheter och rättigheter i Spanien som spanjorerna.

 • Kommunen. Där mantalsskriver man sig så att dom vet att man bor i kommunen.

 • Skattemyndigheten. Hos skattemyndigheten registrerar man sig om man är resident eller äger fastighet i Spanien.

 • Trafikmyndigheten (Traffico) handhar bilregistering och spanskt körkort.

 • Försäkringskassan (Seguridad Social). Om man är anställd brukar arbetsgivaren anmäla en. Annars får man göra det själv.

Fastighetsköp, bankkonto, bilägande

Om man inte är resident i Spanien, men skaffar fastighet, spanskregistrerad bil eller bankkonto måste man också anmäla sig till Polisen och skaffa NIE-nummer eftersom dessa aktiviteter medför viss skattskyldighet i Spanien, även om man inte är resident där. När man fått ett NIE-nummer gäller det resten av livet. Ibland måste man kunna visa upp ett slags personbevis där NIE-numret angivits och ofta får beviset inte vara äldre än tre månader. Då kan man begära ett nytt bevis hos polisen.

Tillägg om utflyttning från Sverige

Om svenska skattemyndigheten anser att man fortfarande har ”väsentlig anknytning” till Sverige godtar de inte utan vidare att ens obegränsade skattskyldighet i Sverige ska upphöra. Då finns det ett avtal mellan länderna som avgör i vilket land man ska vara obegränsat skattskyldig. Enligt avtalet är det där man har permanentbostad. Har man det i båda länderna är det där man har ”centrum för levnadsintressena”, d.v.s. arbetar, har företag, har barn i skolan el dyl. Har man det i båda länderna och om man bor stadigvarande i båda länderna är det till sist det land man är medborgare i som avgör var man ska anses obegränsat skattskyldig.

 

 

Denna text är reviderad av Gerard Boeke 2015-01-25. Läsaren ansvarar själv för sina handlingar och författaren tar inte ansvar för vad myndigheter kan komma att göra. Texten får kopieras om källan anges.

 Denna text går även att läsa här: http://www.boeke.se/spanienformaliteter/

 

 

Störande Grannar

 

Har man grannar som på något sätt stör eller för oväsen av sig ska man göra enligt denna sida.

Los cinco pasos contra el vecino ruidoso

De fem stegen mot bullrig granne

OBS! Sidan är på spanska

 

http://www.abc.es/20120425/local-madrid/abci-ruidos-administradores-201204241918.html

 

 

Inbrott i bostaden

Denna information har vi fått från gruppen "Svenskar på Costa Calida" på Facebook.

 

Om du råkar ut för inbrott i fastighet eller hotellrum
Här följer rekommendationer överenskommet av Juridiska rådgivare, polis och Guardia Civil

1.Ring Polis.
I storstäder 091 för Policia Nacional
Hela Spanien 062 för Guardia Civil
Räddningstjänsten linje 112

2. Rör inget
Stanna kvar ute på gatan.
Men om du redan är inne gör en lista på det som saknas. Var förberedd innan med fotografier på dina värdesaker.

3. Gör en Denuncia (Rapport, Klagomål)
En rapport att inbrott begåtts till Polis eller Guardia Civil. Det är viktigt för efterföljande försäkringsfall.
Rapport kan göras på telefon 902 102 112 Telefonlinjen är på Engelska kl 09.oo - 21.oo och gäller dokumentation av stöld, bilstöld, inbrott, förlorade dokument, skadestånd.
Gå till Guardia Civil sedan och få anmälan bekräftad. Du ska då ha med all relevant dokumentation, dina id handlingar, kvitton eller skriftligt bevis på värdet av det stulna.

4. Kontakta ditt Försäkringsbolag. Även om Polisen gör det så måste du själv ta kontakt för att kunna göra anspråk på din försäkring.

5. Hotellinbrott
Behandlas som inbrott, enda skillnaden är att du informerar personalen omedelbart.

Efteråt... Reparationer
Gör absolut inget innan du pratat med ditt försäkringsbolag.
Begär alltid skriftligt
Ta före bilder och efterbilder.

 

 

 

Trafikinformation.

Denna sidan ger bra information om trafiklagar, trafikvett m.m. i Spanien.

Den är på engelska.

 

 

Testamente

 

Utlandssvenskar bör se över testamenten och arv.

 

Familjerätt Nästa år träder EU:s nya arvsrättsförordning i kraft. Det innebär stora förändringar för svenskar bosatta i andra EU-länder som nu bör se över sina testamenten.

Enlig dagens svenska lagstiftning spelar det ingen roll var man är bosatt när man avlider. Är man svensk medborgare ska svensk arvsrätt gälla. Det kan visserligen finnas konkurrerande lokala regler i andra länder vilket gör att utlandssvenskar ibland också bör upprätta ett testamente i bosättningslandet. Men grundprincipen har ändå varit att svenska regler gäller.

Men när EU:s nya arvsförordning införs i augusti nästa år förändras reglerna rejält. Du som är utlandssvensk kommer då att omfattas av de arvsregler som gäller i det land du bor, om du inte väljer något annat.

”Huvudregeln blir att den avlidnes hemvist avgör vilken lag som ska tillämpas på arvet och vilken domstol som ska vara behörig. Detta är alltså helt nytt för oss svenskar och innebär stora förändringar för den som bosätter sig i ett annat EU-land”, skriver Carnegies familjerättsjurist Susanne Forsman i ett blogginlägg på carnegie.se.

Grundprincipen blir alltså att du som till exempel är bosatt i Spanien fullt ut kommer att omfattas av spanska arvsregler när du avlider. Men de nya reglerna gör det också möjligt för dig att upprätta ett testamente där det framgår att du hellre önskar att svenska arvsregler ska gälla när du avlider.

”Jag tror att många vill ta chansen och välja svensk lag helt enkelt eftersom vi känner till den bäst. Kanske kan man tro att reglerna i de europeiska länderna inte är så olika, men frågor om rätt till laglott, särkullbarns arvsrätt eller enskild egendom för arvingarna kan behandlas på helt olika sätt”, skriver Susanne Forsman.

”Rådet till alla med internationell koppling blir att se över och komplettera befintliga testamenten och upprätta testamente med lagval om det inte finns sedan tidigare”, avslutar Susanne Forsman.

 

Gerard Boeke har tagit fram följande information. Denna info finns även på hans sida.    http://www.boeke.se/arv/

 

Arv inom EU

En ny arvsförordning inom EU gäller sedan augusti 2015. Förr gällde nationalitetsprincipen, vilket innebar att arv skulle hanteras enligt lagen i det land den avlidna var medborgare. Nu gäller domicillprincipen, dvs att arv ska hanteras efter lagen i det land den avlidne bor på dödsdagen. Den nya förordningen syftar bl.a. till att förenkla. Trots detta råder stor förvirring om vad som gäller för hantering av arv efter svenskar som bor i Spanien eller som har fast egendom i Spanien. I korthet gäller följande. 

 1. Arv efter personer som bor i Sverige ska hanteras efter svensk arvsrätt. Detta gäller även om personen efterlämnar tillgångar i Spanien.
 2. Om man är svensk medborgare som bor i Spanien kan man skriva ett testamente där det står att svensk arvsrätt ska gälla även om man bor i Spanien. Eftersom svensk lag ska gälla bör testamentet följa svenska formkrav, dvs att testamentet undertecknas i två vittnens närvaro. (Många spanska jurister uppges anse att testamentet måste följa spanska formkrav, men det stämmer inte. Däremot kan det vara bra att skriva testamentet på både svenska och spanska).
 3. Den nya EU-förordningen syftar till att underlätta för EU-medborgarna att hantera arv internationellt. En viktig nyhet som ska underlätta för arvingar, boutredningsmän m.fl. är att myndigheterna i varje EU-land kan utfärda ett arvsintyg som har full juridisk giltighet i alla EU.länder. I Sverige är det skattemyndigheten som utfärdar arvsintyg för arv som ska hanteras enligt svensk arvsrätt.
 4. Spanskt testamente enligt spanska formkrav behöver således bara skrivas om personen bor i Spanien och vill att spansk arvsrätt ska gälla, men vill styra hur tillgångarna ska fördelas inom ramen för spansk lag.
 5. Spansk arvskatt måste betalas för fast egendom i Spanien även om den avlidna bodde i Sverige.
 6. Som vanligt när ny lagstiftning träder i kraft är det intressant att följa hur rättsinstanser och andra myndigheter kommer att tillämpa den nya lagen i praktiken. Först om något eller några år vet vi detta säkert.

Exempel på svenskt testamente innehållande enbart lagval.

Referenser:
http://www.sydkusten.es/showArchiveArticle.php?articleId=20169

Lag (2015:417) om arv i internationella situationer

 

 

Uthyrning av semesterbostad.

Med tillstånd av Bo Wennertorp på Global Accounting i Marbella har vi lagt in deras information om uthyrning av semesterbostad.

 

Lagen om uthyrning av turistbostad gäller fr o m den 12 maj 2016

 

Den som äger en bostad, som hyrs ut under turistliknande förhållanden, måste registrera sig

och få ett licensnummer för denna uthyrning. Det är därför dags att söka licens för dig som

hyr ut din bostad kortare tid än 2 månader. Licensnumret ska alltid finnas med i annonser om

uthyrning.

För att få en licens för uthyrning måste du underteckna en ansökan där du personligen

intygar att:

 

Bostaden är godkänd av byggnadsnämnden (d v s licencia de primera ocupación)

Bostaden har ett kylsystem under sommaren och ett uppvärmningssystem under

vintern

Det finns en förbandslåda i bostaden

Det finns ett telefonnummer tillgängligt i bostaden att ringa om något händer

Det finns en bok att skriva in reklamationer

Bostaden är rimligt möblerad

En pärm eller annan information som visar vad som finns i omgivningen

Städning kommer att utföras inför ankomst och avresa

Detta intyg ska presenteras för myndigheterna tillsammans med kopior av följande

dokument:

 

Escritura (lagfart) från köpet av bostaden

Licencia de primera ocupación (byggnadslovshandling)

Kvitto på att IBI (den kommunala fastighetsskatten) är betald

Det är en hel del handlingar som ska förberedas för att söka denna licens. Självklart hjälper

vi dig att erhålla licensen så kontakta oss på Global Accounting på telefon eller e-mail. Vill du

ha mer information även om andra frågor är du välkommen att gå in på vår hemsida

www.globalaccounting.es.

Med vänlig hälsning

Bo Wennertorp

 

 

Global Accouting S.L

 

Även tidningen Sydkusten har en artikel om detta.

http://sydkusten.es/engine.php?articleId=23006&sectionId=11

 

Till Toppen

Vill ni lämna kommentarer gör det i kommentarrutan, (man måste ha ett Facebookkonto för att kunna kommentera.

 


(Lämna tom)


Välkommen

Välkommen till www.svenskarispanien.com.

  Stockholm:

 

  Besökare denna vecka: